Webmaster Oermuseum/ januari 8, 2018/ Uncategorized/ 0 comments

Dag van de Drentse Familiegeschiedenis
zaterdag 27 januari 2018 11.00-16.30 uur

Ben je nieuwsgierig naar het verleden van je familie?
Dan mag je de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis zeker niet missen!
Download hier het blokkenschema.

Je kunt op de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis inspiratie opdoen, je krijgt tips van ervaren onderzoekers of je kunt gewoon een heel leuke dag beleven. Carolina Verhoeven kookt authentieke Drentse gerechten, taxateur Enno de Boer taxeert meegenomen familievoorwerpen en een redacteur van het bekende tv-programma Verborgen Verleden geeft een kijkje achter de schermen. Er zijn verhalen, workshops, lezingen en rondleidingen rondom het thema ‘Van keukenkast tot kabinet’. Onze topstukken zien? Natuurlijk is een bezoekje aan de schatkamers van het Drents Archief ook mogelijk!

11.00-16.30 uur 
Gratis toegang
Reserveren voor een activiteit is niet mogelijk
 
blokkenschema klein

Alle activiteiten op een rijtje

boer met kopjeLancering notariële akten online
De akten van alle Drentse notarissen vanaf 1811-1841 zijn afgelopen jaar gedigitaliseerd. Ze bevatten veel informatie over de inboedel van Drenten uit die tijd. De scans worden op 27 januari 2018 officieel online gezet door EU-politica Marieke Sanders-ten Holte. Haar voorouders kwamen uit Sleen en Dalen en waren daar grootgrondbezitter, burgemeester, advocaat-procureur. 

infoInformatiemarkt
Ervaren genealogen van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) afdeling Drenthe en Noordwest Overijssel geven informatie voor starters en gevorderden, er is informatie over het genealogieprogramma ProGen en Probook laat zien hoe je een boek in kleine oplages kunt publiceren. 
Laarwoudzaal en Digilounge, 11.00-16.30 uur


kopjesNeem je familiespullen mee naar taxateur Enno de Boer!

Ben je nieuwsgierig hoe oud het theekopje is uit de erfenis van je oma? Of wil weten of de vaas van tante Griet echt zoveel waard is als in de familie beweerd wordt? Neem dan je familiespullen mee naar taxateur Enno de Boer. Hij is de hele dag aanwezig om de voorwerpen uit je familiebezit te taxeren.
Digilounge, 11.00-16.30 uur


carolinaDrentse heerlijkheden van Carolina Verhoeven en Jan Nederhoed

Culinair etnoloog Carolina Verhoeven heeft deze dag heerlijke oude Drentse wintergerechten bereid. Stamppot snijbonen is een echte januarimaaltijd. En wat dacht je van ‘witte podding’? Slager Jan Nederhoed serveert de bloedworst die maakte op basis van een eeuwenoud recept uit het Drents Archief. Hij vertelt er vandaag graag over. Bij Carolina kun je ook terecht voor kandeel, een heerlijke warme winterdrank.


Koffie en thee

In het Drents Archief is ook koffie en thee verkrijgbaar voor € 1,00


weckenFilm: Huis&Haard

Aan de hand van historische filmfragmenten beleef je het dagelijks leven in Drenthe in de vorige eeuw. Prachtige films uit de collectie van het Drents Audiovisueel Archief (DAVA) brengen het huiselijk leven in beeld. De filmcompilatie wordt doorlopend vertoond.
Digilounge, 11.30-16.30 uur

 

zoeken databasesZoeken in de databases
Ben je nieuwsgierig naar het verleden van je familie? In de Digilounge kun je met hulp van medewerkers van het Drents Archief zoeken in alledrenten.nl. Als je wilt weten hoe en waar  je voorouders woonden helpen we je graag op weg met het zoeken in de Kadaster Archiefviewer en het vinden van boedelinventarissen in notariële akten en de archieven van de schulten.
Digilounge, 11.00-16.30 uur


workshop clementLezing Publieke verkopingen en notariële akten

Hoe kun je aan de hand van notariële akten informatie vinden over de bezittingen van je voorouders? En wat voor informatie vind je daarin en wat zeggen die voorwerpen over een persoon? Ook via publieke verkopen kun je een goed beeld krijgen van de inrichting van een huis en van de goederen die nodig waren voor het uitoefenen van het boerenbedrijf. Lezing door André Clement, medewerker informatiebeheer Drents Archief.
Studio, 11.15-11.45 uur

boer met kopjeLezing Wat vertellen oude foto’s over het wonen van vroeger?
Wat vertellen oude foto’s ons over de inrichting van huizen en boerderijen? Mark Goslinga dook in de archieven en laat zoveel mogelijk beelden zien uit onder meer de fotocollectie Monumentenzorg en uit het werk van verschillende amateurfotografen.
Mark Goslinga is conservator beeld- en geluidsarchief van het Drents Archief.
Studio, 12.00-12.30 uur


vanlierLezing De boedel van Johannes van Lier
Dankzij de veiling van de bezittingen van belastingontvanger Johannes van lier en de dossierstukken die daarvan zijn overgeleverd, kon het Drents Museum een reconstructie maken van de woning van deze 18de-eeuwse heer. Albert Kool vertelt hoe dat in z’n werk ging. Albert Kool is medewerker educatie en publiek in het Drents Museum.
Studio, 12.45-13.15 uur

verrborgen verledenEen kijkje achter de schermen bij Verborgen Verleden
Verborgen Verleden-redacteur Jan van Holsteyn van het populaire programma op NPO2 geeft een kijkje achter de schermen. Hoe gaan de programmamakers te werk bij het onderzoek naar de familiegeschiedenis van bekende Nederlanders? Jan van Holsteyn vertelt over de zoektocht naar verhalen van voorouders die ook iets vertellen over de persoonlijkheid van de hoofdpersonen zelf. Seizoen 10 start vrijdag 5 januari om 21.05 uur op NPO 2.
Studio, 13.30-14.00 uur
Studio, 14.15-14.45 uur

carolinaDe Drentse keuken
Culinair etnoloog door Carolina Verhoeven vertelt over het koken in Drenthe. Hoe werd er gekookt? Hoe kon men het eten langere tijd conserveren zonder koelkast of vrieskist? En hoe veranderde de taak van de huisvrouw in de keuken in de loop van de tijd?
Studio, 15.00-15.30 uur

boer met kopjeLezing Wat vertellen oude foto’s over het wonen van vroeger?
Wat vertellen oude foto’s ons over de inrichting van huizen en boerderijen? Mark Goslinga dook in de archieven en laat zoveel mogelijk beelden zien uit onder meer de fotocollectie Monumentenzorg en uit het werk van verschillende amateurfotografen.
Studio, 15.45-16.15 uur

genealogieWorkshop ProGen
PRO-GEN is een genealogisch programma waarmee je makkelijk de gegevens die je gevonden hebt kunt ordenen en een publicatie kunt maken.Het programma bestaat sinds 1989 en kent vele duizenden gebruikers.
Studiezaal, 11.15-11.45 uur
Maximaal 12 deelnemers

probookWorkshop Maak je eigen familieboek
Heb je al tijden het idee om een boek van je familiegeschiedenis te maken, maar weet je niet hoe dit aan te pakken? Met behulp van Word kun je eenvoudig je eigen boek schrijven en klaarmaken voor het drukproces. Tijdens de workshop nemen de medewerkers van Pro-book je op praktische wijze bij de hand. Er liggen diverse voorbeeldboeken klaar om in te zien.
Studiezaal, 12.15-12.45 uur
Maximaal 12 deelnemers

kadasterWorkshop Waar woonden ze?
Met de Kadaster Archiefviewer kunt u zoeken naar de plek waar Drenten hebben gewoond en gewerkt. De opeenvolgende eigenaars van een perceel zijn zo gemakkelijk te achterhalen. Ook bied de Kadaster Archiefviewer toegang tot gedigitaliseerde kaarten van Drentse percelen. André Clement geeft uitleg voor het zoeken met behulp van de archiefviewer.
Studiezaal, 13.15 -13.15 uur
Maximaal 12 deelnemers

workshop clementWorkshop Publieke verkopingen en notariële akten
Hoe kun je aan de hand van notariële akten informatie vinden over de bezittingen van je voorouders? En wat voor informatie vind je daarin en wat zeggen die voorwerpen over een persoon? Ook via publieke verkopen kun je een goed beeld krijgen van de inrichting van een huis en van de goederen die nodig waren voor het uitoefenen van het boerenbedrijf. Workshop door André Clement, medewerker informatiebeheer Drents Archief.
Studiezaal, 14.15-14.45 uur, Maximaal 12 deelnemers

boedelinventarisWorkshop Op zoek naar boedelinventarissen uit de 17de en 18de eeuw
Vóór 1811 werkten er geen notarissen in Drenthe. Het waren de schulten die in bepaalde gevallen een beschrijving maakten van iemands inboedel. In deze workshop vertelt Erwin de Leeuw hoe je te werk kunt gaan om zo’n boedelbeschrijving te vinden in de archieven van de schulten. Erwin de leeuw is medewerker archiefbewerking en informatie in het Drents Archief. 
Studiezaal, 14.15-14.45 uur
Maximaal 12 deelnemers

kaart batingeKijkje achter de schermen: historische kaarten
Kaartenconservator Egbert Brink neemt je mee naar het depot voor een rondleiding langs bijzondere kaarten uit de collectie van het Drents Archief. Ze vertellen iets over de woonomgeving van onze voorouders.
Start in entreehal.
11.30-12.00 uur
15.00-15.30 uur
Maximaal 15 deelnemers
NB: Jassen en tassen mogen niet mee in het depot.

topstuk familiewapenKijkje achter de schermen: topstukken uit de collectie
Meer dan tien kilometer aan archiefmateriaal wordt door het Drents Archief in geklimatiseerde depots bewaard. Het gaat bijvoorbeeld om de akten van de burgerlijke stand, maar ook om bijzondere brieven uit het archief van de Maatschappij van Weldadigheid. Vandaag krijg je een kijkje achter de schermen. Depotbeheerder Jan de Lange neemt je mee op een rondleiding door het depot. Hij vertelt over het beheer en behoud van archiefstukken en laat enkele archiefschatten zien.
Start in entreehal.
12.30-13.00 uur
14.14-14.45 uur
Maximaal 15 deelnemers
NB: Jassen en tassen mogen niet mee in het depot.

gerechtKijkje achter de schermen: rondleiding oude kookboeken en recepten
Wat aten onze voorouders en hoe kookten ze? Egbert Wildervanck vertelt over kookboeken uit de 18e en 19e eeuw en zal u handgeschreven receptenboeken uit het Drents Archief laten zien. Daarnaast hoort u van alles over keukentradities, keukenmeiden en de ontwikkelingen in kooktechnieken. Egbert Wildervanck is kookfanaat en gastheer Digilounge in het Drents Archief.
Start in entreehal.
13.30-14.00 uur
Maximaal 15 deelnemers
NB: Jassen en tassen mogen niet mee in het depot.

Programma onder voorbehoud.
Reserveren voor een activiteit is niet mogelijk!
De Dag van de Drents Familiegeschiedenis is een initiatief van het Drents Archief en de NGV Drenthe en Noordwest-Overijssel.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.