Webmaster Oermuseum/ april 16, 2018/ Uncategorized/ 0 comments

Archeologen hebben in een akker op het eiland Rügen in Noord-Duitsland een waardevolle zilveren schat ontdekt uit het einde van de tiende eeuw. Een deel van de vondst wordt toegewezen aan het bewind van de Deense koning Harald Blauwtand (910-987).

 

De schat bestaat uit kettingen, armbanden, kralen, broches, een hamer van Thor, ringsieraden en ongeveer vijf- tot zeshonderd gedeeltelijk door midden gehakte munten.

Zo’n honderd van deze muntstukken behoorden toe aan het bewind van de legendarische koning Blauwtand. Archeologen noemen het de grootste enkele vondst van Blauwtand-munten in de zuidelijke Baltische regio.

Al in 1872 en 1874 werden op enkele kilometers afstand op het eiland Hiddensee de beroemde gouden sieraden van de Hiddensee ontdekt.

Blauwtand werd geboren als viking en wordt beschouwd als de stichter van het Deense Rijk, die het land heeft opgericht, het christendom heeft geïntroduceerd en hervormingen heeft doorgevoerd. Zijn rijk omvatte naast Denemarken ook delen van het Noorwegen en Zweden.

De draadloze verbinding Bluetooth is naar deze koning vernoemd.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.