Het Museum aan de Brink 7 heeft een winterstop van november 2018 tot april 2019
Aanmelden voor de 2 jaarlijkse nieuws brief en  zo op de hoogte blijven van wanneer de opening weer is.

dec
13
do
lezing “De neanderthaler, onze medemens” @ Oermuseum
dec 13 @ 19:30 – 21:30

Neanderthalers zijn waarschijnlijk de vroegste inwoners van Drenthe. Ze hebben ook in onze omgeving geleefd. Er is gereedschap van hen gevonden bij de Havelterberg. Iedereen heeft wel een beeld van de Neanderthaler. Vaak denken we aan een soort primitieve mensen die lang geleden hier rondzwierven in dierenvellen en die jaagden op mammoeten.

Maar klopt dit beeld wel? Wie waren ze eigenlijk? Wat weten we van hen? De laatste 30 jaar is men dankzij nieuwe onderzoeksmethoden veel over Neanderthalers te weten gekomen en dat heeft geleid tot verrassende ontdekkingen en geheel nieuwe inzichten.  

In de lezing komen de nieuwste ideeën over de Neanderthalers naar voren. Oorsprong, leven, uiterlijk, leefwijze, leefomgeving, cultuur en het einde van de Neanderthaler komt aan bod. Het blijkt een bijzonder boeiend en ook ontroerend verhaal te worden, dat wordt ondersteund door veel beeldmateriaal.

De lezing wordt verzorgd door Janny van Meurs uit Dwingeloo.

In verband met de beperkte ruimte is reserveren noodzakelijk via e-mail reserveren@schultehuus.nl of via tel. nr. 0521-594811

jan
30
wo
Neushoorns en reuzenherten ui de Noordzee en mammoeten uit Nijensleek @ Zeemuseum Miramar
jan 30 @ 19:30 – 21:30

Zeemuseum Miramar uit Vledder en het Oermuseum uit Diever organiseren samen een lezing van Dick Mol en Bas van Geel op woensdagavond 30 januari 2019 in Zeemuseum Miramar, Vledderweg 25 te Vledder.

Neushoorns en reuzenherten uit de Noordzee en mammoeten uit Nijensleek.

Opgave is gewenst: mail naar:  reserveren@schultehuus.nl

Kosten: € 10 (incl. Koffie), aanvang: 19.30 uur

De zuidelijke bocht van de Noordzee tussen de Britse Eilanden en het vaste land van Europa is een ware schatkamer voor ijstijdpaleontologie en archeologie. Ooit was dit deel van het noordelijk halfrond droog land en werd het bewoond door een ijstijdfauna: er graasden mammoeten, neushoorns, steppewisenten, reuzenherten en ook leeuwen en hyena’s. Een fauna die nu verdwenen is. Dick Mol neemt het publiek mee de Noordzee op. Op een ware expeditie, op jacht naar dierlijke  overblijfselen uit het ijstijdvak, uitgevoerd met een boomkorkotter die normaal gebruikt wordt op platvissen te vissen. Tijdens een CSI, een “crime scene investigation” stellen we vast hoe die fauna er uit heeft gezien, hoe het landschap gevormd was en waarom dat nu allemaal verdwenen is. Oorzaak misschien de dramatische klimaatsveranderingen aan het einde van het ijstijdvak, zo’n 11.700 jaren geleden?

Om meer te weten te komen over het landschap en de planten die voorkwamen tijdens de laatste ijstijd bestudeert Bas van Geel fossiel stuifmeel, zaden en andere herkenbare plantenresten. De permanent bevroren bodems in Siberië en Alaska leveren veel interessante vondsten op. De inhoud van de maag en de darmen van diersoorten uit de laatste ijstijd geeft ons informatie over het dieet van die soorten. Een nieuwe ontwikkeling in het onderzoek betreft goed bewaard gebleven stuifmeel opgeslagen in plooien in de kiezen van reuzenherten en andere grote grazers. De meeste kiezen komen uit het gebied van de huidige Noordzee, want tijdens de laatste ijstijd was de zeespiegel meer dan honderd meter lager dan tegenwoordig. Bas van Geel zal in zijn lezing ook ingaan op de grote veranderingen die zijn opgetreden aan het eind van de laatste ijstijd en de dramatische gevolgen voor uitgestorven grote zoogdieren zoals mammoeten en reuzenherten.

Mammoethaar en enkele markante botten zullen die avond aanwezig zijn. Beide inleiders nemen zaken mee en het Oermuseum heeft enkele botten uit Nijensleek die avond ter illustratie meegebracht