Grafheuvels


Grafheuvels Havelterberg foto Toonbeeld Frans de Vries

IJzertijd en Bronstijd
In de bossen bij de Boerdennen bij Dwingeloo ligt een van de mooiste grafheuvelgroepen van Nederland, mogelijk zelfs van Noordwest-Europa!  Het zijn meer dan 45 grafheuvels uit (voornamelijk) de IJzertijd rond 400 voor Chr. Deze heuvels zijn nooit opgegraven. Het zijn zogenaamde brandheuvels, die werden opgeworpen over de resten van de brandstapels waarop de doden werden gecremeerd. Enkele grotere heuvels dateren waarschijnlijk uit een vroegere periode, de bronstijd (tussen 2000 en 800 voor Chr.) De heuvels zijn door de Provincie Drenthe gerestaureerd.

Wie de Havelterberg oploopt, kan in de heide grafheuvels uit de Brons- en IJzertijd vinden. In heel Westerveld gaat het wel om meer dan honderd aanwezige grafheuvels.
 
Grafheuvels Boerdennen (bij Dwingeloo)
 
Ook langs de weg van Vledder naar Doldersum staan twee mooie exemplaren van grafheuvels.
 
 
Celtic Fields

Op veel plaatsen in Westerveld treffen we restanten aan van Celtic Fields of raatakkers. Ontstaan tussen 800 v. Chr. en het begin van de jaartelling. De boeren kenden een systeem van vierkante akkertjes met wallen er omheen. Die wallen zitten soms nog in de ondergrond en zijn op tal van andere plaatsen nog aan de oppervlakte waarneembaar.

Impressie raatakkers

In 2014 werd een raatakkersgebied in het Dwingelderveld ontdekt.
Raatakkers Dwingelderveld, positionering laser-altimetriebeeld (of lidar)