Webmaster Oermuseum/ juli 17, 2018/ Uncategorized

Wetenschappers hebben in Jordanië de resten teruggevonden van een ruim veertienduizend jaar oud brood. Het gaat om de verkoolde resten van een platbrood. 

 

Volgens wetenschappers betekent dit een “culturele mijlpaal”, omdat tot voorheen gedacht werd dat het bakken van brood pas ontstond toen mensen langer op een plek bleven door het land te bewerken. 

Het brood behoorde toe aan de Natufia-cultuur. De jagers en verzamelaars aten voornamelijk vlees en groenten. Ze bakten hun eten op grote, stenen vuurhaarden die te midden van hun hutten stonden. 

“De aanwezigheid van brood op deze locatie is buitengewoon”, zegt een van de onderzoekers. Tot nu waren ruim negenduizend jaar oude teruggevonden kruimels de oudst bekende broodresten. 

Volgens de onderzoekers moet nu bekeken worden of er een relatie is tussen het bakken van brood en het ontstaan van de landbouwnederzettingen in het gebied. “Het is mogelijk dat brood, als het een veelgevraagd product zou zijn, mensen heeft aangespoord om te beginnen met het bewerken van het land.”