Honderd eeuwen begraven, een lezing over grafrituelen vanaf de préhistorie

Wanneer:
23/05/2019 @ 19:30 – 21:30
2019-05-23T19:30:00+02:00
2019-05-23T21:30:00+02:00
Waar:
Schultehuus
OERmuseum
Brink 7 te Diever
Kosten:
€ 5,00
Contact:
Bart Friso
0521594811

HONDERD EEUWEN BEGRAVEN

De grafcultuur lijkt op voorhand een wat zwaar onderwerp voor een publiekslezing. Niets is minder waar, als het thema met een open blik wordt benaderd als het onvermijdelijke lot van ieder mens. De cirkel van het leven sluit zich vroeg of laat voor iedereen, waar ook ter wereld, ongeacht politiek – religie – afkomst. De culturele omgang met de dood en de wijze van bijzetting van de doden is voortdurend onderhevig aan veranderingen.

Lucas Hoven, de inleider van vanavond, behandelt de wijze van bijzetting van de doden door de eeuwen heen, de bijbehorende grafmonumenten en het fenomeen dood binnen de sociaal-culturele gemeenschap. Daarbij zal het boek “100 eeuwen begraven rond Anloo” een belangrijke rol spelen. Er is in Drenthe nauwelijks een regio te vinden die kan wedijveren met het oude kerspel Anloo wat betreft de begraafcultuur. Het landschap rond Anloo is geplaveid met grafmonumenten uit de prehistorie en tientallen monumenten zijn (vooral eerste helft 20eeeuw) opgegraven. Ook nieuwe vormen van begraven in de natuur komen aan de orde. Het verhaal wordt geïllustreerd met prachtige historische en nieuwe foto’s en anekdotes met een “glimlach”.
Duidelijk wordt dat begraafplaatsen veel meer zijn dan een ‘ontmoetingsplaats’ met onze voorouders. Het zijn prachtige plekken van verstilling – bezinning – overdenking van je eigen “ik”, je familiegeschiedenis; of gewoon even voor het ontvluchten van de hectiek van alle dag, om te luisteren naar de stilte van de natuur of het opdoen van inspiratie voor wat dan ook. De lezing eindigt met een aantal suggesties vanuit de begraafcultuur voor nieuw archeologisch en historisch onderzoek.

Lukas Hoven is amateurarcheoloog, amateurhistoricus en mede-auteur van het boek “100 eeuwen begraven rond Anloo”.