Mammoetdag, jagers in de OERtijd

Wanneer:
17/07/2019 @ 10:00 – 17:00
2019-07-17T10:00:00+02:00
2019-07-17T17:00:00+02:00
Waar:
OERmuseum
Brink 7 te Diever
Kosten:
€ 5.00
Contact:

Mammoetdag Oermuseum 2019

Wie denkt dat de mammoet een gepasseerd station is kan zich vandaag in het Drentse Diever komen overtuigen van het tegendeel. Mammoeten behoren met de dino’s tot de dieren die voor de mensen sterk tot de verbeelding spreken.

Mammoeten zijn in Diever nog tastbaar aanwezig: groot, harig en knokig. Die knoken, de botten dus, zijn enige tientallen jaren geleden opgedoken bij het zuigen van zand uit het stroomdal van de Wapserveense Aa. Hierbij werd de gemeente Westerveld verrijkt met de vondst van minstens 5 verschillende mammoeten. Niet alleen mammoetbotten maar ook resten van andere ijstijdzoogdieren kwamen naar boven. De vondsten blijken zo’n 50.000 jaar oud te zijn.

In die tijd zwierven hier ook al mensen rond, die oog in oog hebben gestaan met deze giganten uit het ijstijdvak. Neanderthalers worden ze genoemd. Ze waren sterk, moedig en heel bedreven in het maken van gereedschap uit vuursteen. Vooral vuistbijlen maken was hun lievelingssport.

2 tot 5 % van hun genenmateriaal hebben zij overgedragen aan de na hen komende mens, wij dus. Stof genoeg om dit kleine deel erfelijk materiaal te activeren op de Dieverse Mammoetdag 2019.

Voorlopige Programma-onderdelen (wordt nog aangevuld)

Mammoetspelen op de Brink

Spelen is de beste manier om je voor te bereiden op de volwassenheid. Hadden mammoeten wat meer gespeeld met hun jagers dan waren ze allebei wat minder uitgestorven. Deze middag heb je de mogelijkheid te werken aan trefzekerheid, spoorzoekkunst, trainen van je geheugen, natuurkennis en het oerbakken van mammoet-koekjes-vlaaien op hete stenen. Doe wat losse kleding om zoals een Neanderthaler. Moet tegen een stootje kunnen. Maak ter plekke een houtskool-selfie.

 Workshops: “Maak zelf een werktuig van Vuursteen”

Na een korte inleiding over het belang van vuursteen voor mensen in de oertijd ga je aan de slag om zelf een stuk vuursteen te bewerken. Het werkstuk, een mesje, pijlpunt of schrabber, kun je zelf op préhistorische wijze vastzetten in een houten handvat of schacht. Als hij af is kun je hem meenemen en je laten inschrijven in het vuursteenmakers-leerlingenboek.

De workshops worden begeleid door de educatieve afdeling van het Oermuseum en de vuursteenspecialisten van de Vereniging voor Archeologische Experimenten en Educatie ( VAEE )