Neanderthalers in Noord-Nederland, lezing door Marcel Niekus

Wanneer:
05/11/2019 @ 19:30 – 21:30
2019-11-05T19:30:00+01:00
2019-11-05T21:30:00+01:00
Waar:
Open Hof
Sleutelbloemstraat 1
Assen
Kosten:
Gratis
Contact:
Drents Prehistorische Vereniging
nvt

Deze lezing wordt georganiseerd door de Drents Prehistorische Vereniging, die we graag onder uw aandacht brengen.

Deze lezing gaat over de oudste bewoners die in Drenthe en Friesland woonden: de Neanderthalers. Tot voor kort was niet bekend dat ook in Noord- Nederland Neanderthalers leefden. In België waren sporen gevonden, maar veel noordelijker leken ze niet gekomen te zijn. Door de spectaculaire vondsten bij Peest weten we nu beter. De lezing van Marcel Niekus gaat vooral over deze Neanderthaler-vindplaats bij Peest.

Sinds de ontdekking in 2007 zijn daar honderden vuurstenen artefacten (d.w.z. niet door de natuur ontstane vuursteen vormen) van de Neanderthaler gevonden en zijn ook concentraties van vondsten gevonden. Concentraties van door mensen bewerkte stukjes vuursteen duiden op een langer verblijf op één plek, bijvoorbeeld een jacht- slacht kamp.

In elk tijdperk en op elke plaats hebben vuistbijlen karakteristieke kenmerken. En toen de kenmerken van de vuistbijlen van Peest werden vergeleken met vuistbijlen waar plaats en tijd van bekend is, bleek één van de kampementen 50.000 jaar oud te zijn!

Bij de lezing zullen de vondsten van Peest worden toegelicht en zal veel aandacht besteed worden aan de activiteiten die de Neanderthalers in Noord-Nederland ontplooiden. Wat deden ze hier de hele dag? Hoe woonden ze? Wat voor sporen lieten ze achter?

De lezing zal ook gaan over recente ontwikkelingen van het onderzoek naar de Neanderthaler in Noord-Nederland.

Het belooft dus een fantastische lezing te worden!

Over het onderzoek naar de Neanderthalers is een boek geschreven door de spreker van de lezing, Marcel Niekus, en door Evert van Ginkel, met als titel: “Neanderthalers in Noord-Nederland: Leven aan de rand van de oerwereld”

Het is een prachtig geïllustreerde populairwetenschappelijk boek, vormgegeven door Frans de Vries en uitgegeven door Drents Landschap, ca 250 pagina’s. Op de avond van de lezing zal gelegenheid zijn het boek in te kijken of te kopen voor een gereduceerde prijs (€ 20,00 leden DPV en Drents Landschap, niet leden € 24,50) en Marcel zal er dus zijn om het boek te signeren!