Neanderthalers, lezing door Marcel Niekus

Wanneer:
17/10/2019 @ 19:30 – 21:30
2019-10-17T19:30:00+02:00
2019-10-17T21:30:00+02:00
Waar:
Schultehuus/Oermuseum
Brink 7 te Diever
Kosten:
7,50
Contact:
bart friso
0521594811

Vanaf 2007 werden op een akker in het Noorden van Drenthe talrijke artefacten van ca. 50.000 jaar oud gevonden.

Waarschijnlijk betreft het een jacht- c.q. slachtkamp van Neanderthalers. Talrijke vuursteenartefacten lagen aan het oppervlak. Er werden in 2011 nog meer artefacten gevonden door het graven van enkele putten. Marcel Niekus heeft over deze vondsten van de oudste bewoners van onze streken een boek geschreven. Over de vondsten en het leven van de Neanderthalers houdt hij een interessante lezing.

NEANDERTHALERS IN NOORD NEDERLAND
Leven aan de rand van de oerwereld

Het OERmuseum organiseert een lezing door Marcel Niekus over Neanderthaler vondsten in Drenthe. In oktober verschijnt hierover een rijk geïllustreerde boek voor een breed publiek, geschreven o.a. door Niekus. Hierin worden de oudste bewoners van het Drents-Friese keileemplateau voor het voetlicht geplaatst.
Plaats en tijd: Schultehuis aan de Brink 7 te Diever, op donderdag 17 oktober om 19.30 uur.
De entree bedraagt  € 7,50 (incl. pauzedrankje). In verband met de beperkte ruimte is reserveren noodzakelijk via: e-mail reserveren@schultehuus.nl of via tel. nr. 0521-594811

 Ongeveer 50.000 jaar geleden, enkele duizenden jaren voordat moderne mensen Europa kwamen koloniseren, bivakkeerde een groepje Neanderthalers op de spaarzaam begroeide flank van de Zeijen-rug. De plek in het toenmalige steppe-achtige landschap was zorgvuldig gekozen: hij bood uitzicht over het stroomdal van het Oostervoortschediep, dat destijds vele meters lager lag dan tegenwoordig. Na een succesvolle jacht in de brede dalvlakte, slachtten ze hun buit met stenen gereedschappen op de hogere en drogere delen van de rug. De vuurstenen die het groepje jagers ter plaatse achterliet vormen nu, ongeveer 40.000 jaar na het uitsterven van de Neanderthaler, belangrijke studieobjecten voor steentijdarcheologen. De vindplaats, verreweg de grootste ten noorden van de grote rivieren, is een van de belangrijkste relicten van de aanwezigheid van onze uitgestorven neef aan de rand van zijn verspreidingsgebied.

Tijdens de lezing passeren vele vondsten de revue en wordt uitgebreid ingegaan op de activiteiten die de Neanderthaler in Noord-Nederland ontplooide. De Noord-Nederlandse vondsten worden tevens geplaatst in een breder Europees kader, zowel vanuit historisch, geologisch als archeologisch perspectief. Tot slot zal worden ingegaan op de meest recente ontwikkelingen wat betreft het onderzoek naar de Neanderthaler in Noord-Nederland en plannen voor de toekomst.

Na afloop van de lezing bestaat de mogelijkheid een gesigneerd exemplaar van het boek aan te schaffen tegen een speciale prijs (€ 20,– i.p.v. € 24,50).

Marcel J.L.Th. Niekus (1970) is archeoloog, gespecialiseerd op het onderzoek naar de Steentijd. Vooral de periode van de Neanderthaler heeft zijn warme belangstelling. Hij publiceert veel  over steentijd-gerelateerde onderwerpen en geeft regelmatig lezingen. Hij is medeoprichter van Stichting STONE (Steentijdonderzoek Nederland), een Stichting met als doel het bevorderen van onderzoek naar de Neanderthalers in Noord-Nederland.