Vondstendag

Wanneer:
12/10/2019 @ 13:00 – 16:00
2019-10-12T13:00:00+02:00
2019-10-12T16:00:00+02:00
Waar:
OERmuseum
Brink 7 te Diever
Kosten:
Gratis
Contact:

Het Oermuseum is gevestigd in het oude Schultehuus van het Dingspil Diever. Dit gebouw ligt in het middeleeuwse centrum van het gelijknamige dorp en kijkt met een schuin oog naar de nog veel oudere Pancratiuskerk. Kerk en Huus houden de tijd overeind.

Dat valt niet mee. Tijd heeft de eigenschap nooit stil te staan en is voortdurend overal nodig. Wie tijd wil vangen moet het besteden, er iets mee doen. Wie tijd overeind wil houden kan niet anders dan er met volle aandacht in te gaan  en structuren te maken die een tijdje meegaan.

Veel mensen voelen zich daar prettig bij. Ze voelen zich gelukkig op een bepaald moment, na een bepaalde actie, en willen dat moment het liefst eeuwig laten duren. De tijd is nog niet zover. Die is steeds bezig elk moment zijn eigen invulling te geven. Eenmaal ingevuld is de tijd alweer weg, naar een nieuwe klus. Een (nieuw) moment waarin het verleden en de toekomst samenkomen.

Tijd ruimt heel mooi de rommel op na het ‘feest van het moment’ . Was het moment heftig en deden er veel spelers in mee, dan sleept ze de rommel nog jaren met zich mee. Uiteindelijk blijft er van een cultuur, een volk, een dorp, een huis, een persoon, een voorwerp of een gedachte nog slechts een klein deel, of helemaal niets, over.

Dat is jammer als je van geschiedenis houdt of graag wilt weten hoe onze verre voorouders leefden. In de periode vóór de geschiedenis, een tijd waaruit geen geschreven bronnen zijn, is het moeilijk een beeld op te bouwen hoe en waar deze mensen leefden. Hoe langer geleden, hoe beter de tijd zijn best heeft gedaan de sporen ervan uit te wissen. Eigenlijk is de natuur er voortdurend op gericht vormen en structuren, die niet meer door levende wezens worden benut, zo snel mogelijk af te breken, te recyclen.

Gaat dat wat traag, omdat de natuur er bijna zijn tanden op stuk bijt, dan gooit die tijd er wel een laag zand overheen of bedenkt een andere manier om de tijdgeest van toen aan die van nu te onttrekken.

Het ontdekken van het verleden is dus een heikele zaak. Van de duizenden puzzelstukjes die ooit een levendig geheel vormden zijn er veel zoek en nog meer kunnen nooit meer worden teruggevonden. Je moet wel gek zijn om je daarmee bezig te houden. Toch zijn ze er. Amateurarcheologen die in guur weer akkers aflopen en elk vuursteentje oprapen. Gasten met metaaldetectoren die schatten oppiepen, boeren die van hun tractor afstappen omdat iets in de grond hun aandacht heeft gevangen, kinderen die een steentje voortschoppen en zich dan bukken….

Er is een vondst gedaan. De tijd staat even stil en verandert dan voorgoed.

De tijd wordt overeind gehouden in het Oermuseum. Elk jaar komen daar in het begin van het seizoen vinders hun vondsten laten zien en beoordelen door een team van ervaren archeologen. Elke steen, elk stukje metaal krijgt hier weer zijn verhaal terug. Archeologische vondsten zijn de puzzelstukjes van hun tijd. Breng ze mee, laat ze zien, kijk en luister mee naar wat ook anderen inbrengen.

De toegang is vrij. De vondstendag begint om 13:00 uur.