Vuistbijlkampioenschap

Wanneer:
07/09/2019 @ 14:00 – 17:00
2019-09-07T14:00:00+02:00
2019-09-07T17:00:00+02:00
Waar:
OERmuseum
Brink 7 te Diever
Kosten:
Gratis
Contact:

Het OERmuseum organiseert ook in 2019 het open Nederlands kampioenschap “Vuistbijl maken” op de Brink in Diever en wel dit jaar op zaterdag 7 september van 14:00 tot 17:00 uur.

Vanaf 14.00 uur kunnen de deelnemers in twee uur tijd laten zien wie de beste vuistbijl van Nederland heeft gemaakt. Een deskundige jury beoordeelt de producten en wijst de winnaar aan. Vuistbijlen waren niet van een steel voorzien. Ze werden in de hand gebruikt en hadden meer mogelijkheden dan een hedendaagse hakbijl.

Deelnemers kunnen zich inschrijven via de de mail: workshops@oermuseum.nl

Zij dienen hun eigen vuursteen en gereedschap mee te nemen.

Ook allen die de kunst willen afkijken zijn van harte welkom!

Nu de mammoet in Drenthe overal aandacht trekt, is het zinvol alle activiteiten van vroege mammoetjagers in het oog te houden. Vooral hun favoriete gereedschap daarbij, de vuistbijl, heeft zich bewezen.

Vreemd genoeg is de kunst van het vuistbijl maken bijna geruisloos uit onze cultuur verdwenen.

Het maken van een vuistbijl is een oeroude menselijke kunst. Na 60.000 jaar van afwezigheid is het kampioenschap sinds enkele jaren weer terug in Drenthe. Deze kunst werd honderdduizenden jaren van generatie op generatie doorgegeven. Het werkmateriaal was keiharde, splijtbare steen zoals kwartsiet, helleflint of bij voorkeur vuursteen. Het beeldhouwen van de ruwe steen tot een bruikbaar product vereist de vaardigheid een stappenplan te bedenken, om uit een bepaald brok steen, met enkele of meerdere gerichte klappen het beoogde werktuig te slaan. Het staat voor wetenschappers buiten kijf dat het ontwikkelen van deze kunst gelijke tred hield met het ontwikkelen en vergroten van ons brein. Het bewerken van steen is dus een belangrijke drijfveer geweest voor de ontwikkeling van onze hersenen. Reden genoeg om het vuistbijl maken weer volop ter hand te nemen. Kampioenen uit het Homo erectus tijdperk en de Neanderthaler tijd gingen je voor.

Deelnemers kunnen zich inschrijven via de website van het Oermuseum. (www.oermuseum.nl) Hier staan ook de voorwaarden voor deelname te lezen. Aan het eind van de twee uur durende wedstrijdperiode worden de gemaakte vuistbijlen ter beoordeling voorgelegd aan de jury, die onder leiding van Ton van Grunsven hieruit de “kampioen vuistbijl maken” voor 2019 kiest.