Aanmelden voor de 2 jaarlijkse nieuws brief / Download het agenda jaaroverzicht in PDF format.

apr
19
zo
Donar staafjes @ OERmuseum
apr 19 @ 14:00 – 16:00

Donar staafjes zijn terug gevonden iets voor tot enkele eeuwen na christus.
Ze worden gedragen als amulet om bescherming te geven tegen ziekten, overstromingen, blikseminslag  en onheil in de strijd. In deze eeuwen was Donar de dondergod. Zijn macht en kracht was zeer welkom. Tijdens de workshop wordt met harde vuurstenen gereedschappen  zachte speksteen bewerkt met tekens uit die tijd of eigentijdse tekens. Omdat het niet altijd duidelijk is waarvoor vroeger deze magische sieraden gebruikt werden, kan je je eigen invulling geven, wat voor eigenschappen jouw amulet heeft.

Aanmeldenworkshops@oermuseum.nl / of langskomen

mei
17
zo
Workshop Van vel naar leer @ OERmuseum
mei 17 @ 14:00 – 16:00

Bij de overblijfselen uit de prehistorie vindt een archeoloog maar zelden leer. Toch is dit zeer veel gebruikt. Leer wordt gemaakt van het vel van een dier met of zonder haar erop. Het wordtwordt het soepel en duurzamer gemaakt. Het moet natuurlijk ook niet vreselijk gaan stinken als je zo een vel als je kledingstuk gaat dragen. In deze workshop leer je precies hoe je als prehistorische jager uit de huiden van een geschoten dier van alles kunt maken zoals een buidel. Leer kun je ook bewerken dat je een eigen amulet hebt of een armband.
Aanmelden: workshops@oermuseum.nl of langskomen.

jun
21
zo
Zoemen in de OERtijd @ OERmuseum
jun 21 @ 14:00 – 16:00

Niet alleen bijen en vliegen hebben gezoemd in de OERtijd, ook mensen deden daar vrolijk aan mee. Daarvoor moest wel een bijzonder instrument gemaakt worden: het zoemhout.
Een zoemhout is lang en plat van vorm. Het wordt aan een stuk touw rondgedraaid en maakt dan een mysterieus en zoemend geluid. Dit klank instrument is een van de oudste muziekinstrumenten.

Misschien werd met dit angstaanjagende geluid de boze geesten op afstand gehouden of gebeurde er daarna de meest wonderbaarlijke dingen.

Door er zelf een te maken, kan je achter de magische eigenschappen van het zoemhout komen.
Aanmelden: workshops@oermuseum.nl of langskomen.

jul
9
do
Workshop Neanderthaler @ OERmuseum
jul 9 @ 13:00 – 17:00

Maak  je eigen speer, verbeter je sluipvaardigheden en vooral  je ‘groot wild-Dart-techniek’! Kom en doe mee met de nationale Neanderthalerspeer  test middag.

De laatste jaren komen we steeds meer te weten over het leven van de Neanderthaler.
Neanderthalers zijn de voorlopers van de huidige mens. Vroeger dacht men dat ze daar sterk van verschilde, maar nu blijkt steeds meer dat ze erg veel met onze soort overeenkomen.

Toch zijn Neanderthalers al  40.000 geleden uitgestorven. Het OERmuseum doet vandaag een test om erachter te komen wat daarvan de oorzaak is. De test bestaat uit het bepalen van het belang van het jagen met de speer. Dit was hetjachtwapen van de Neanderthaler als jagen op groot wild. Maak  je eigen speer, verbeter je sluipvaardigheden en vooral  je ‘groot wild-Dart-techniek’!

Aanmelden: workshops@oermuseum.nl of langskomen.

Doe mee met de nationale Neanderthalerspeer test middag.