een reis door de tijd

In het OERmuseum ontdek je de oertijd van Noord-Nederland. Via een reis door de tijd beleef je de verschillende fasen in de ontwikkeling van de regio. De reis begint bij de laatste ijstijd. Daarbij ontdek je welke dieren in onze omgeving leefden. De imposante mammoeten springen daarbij in het oog. Op de grond liggen mammoetbotten die in de buurt zijn gevonden. Deze dieren hebben dus echt in Noord Nederland rondgelopen.

mammoet in het Oermuseum

In dezelfde tijd leefden Neanderthalers in onze streek. Daarvan zijn resten gevonden, zoals de unieke “Havelter schaaf”. Na de tijd van mammoeten en Neanderthalers kom je in de periode van de Rendierjagers, met een replica van een rendierjagerstent en kleding van rendierjagers, die kinderen kunnen aantrekken.

In een volgende tijdsperiode komt het leven van de Jagers/verzamelaars aan bod. Ook deze bewoners waren nomaden en zwierven rond om hun voedsel te zoeken. We hebben het dan over de tijd dat de hunebedden werden gebouwd. Via diorama’s wordt uitgelegd hoe deze indrukwekkende grafmonumenten werden gebouwd. Deze boeren gebruiken nog steeds vuursteen om hun gereedschap en wapens te maken. In de periode die we nu aanduiden met de “bronstijd´ werd geleidelijk ontdekt hoe je metaal kon bewerken.

De reis door de tijd eindigt rond het jaar nul. Met behulp van informatieve borden, touchscreens met meer informatie en filmpjes, spelelementen voor kinderen wordt de reis door de tijd aansprekend gemaakt.

zolder van het Oermuseum
wat is archeologie?

Naast de tijdreis wordt in de kelder van het museum een heldere uitleg gegeven wat archeologie is en welke moderne onderzoekmethoden tegenwoordig worden gebruikt. Je waant je onder de grond in een archeologische opgraving.

bebouwing in de Oertijd

tijdelijke exposities

Naast de permanente tentoonstelling worden tijdelijke exposities ingericht over een specifiek onderwerp.