OERwandelingen

OERwandelingen

Wandelen in Drenthe langs hunebedden, grafheuvels, prehistorische boerderijen of sporen van WOII kan met de archeologische wandeltochten van het OERmuseum in Diever. Het museum organiseert op meerdere dagen een OERwandeling bij Havelte en in Diever.

Wandeling met gids in Diever

De rondwandeling in Diever start en eindigt bij het OERmuseum en is onder begeleiding van een ervaren gids. Vanaf het museum loop je richting het hunebed aan de Groningerweg. Vervolgens ga je naar de plek waar professor Van Giffen een steenkist opgroef en passeer je een grafheuvel. Daarna wandel je over landgoed ‘De Heezeberg’ met prachtige stuwwallen. Je eindigt in het oude Diever om daarna weer terug te lopen naar het museum. Onderweg kom je veel te weten over het ontstaan van het landschap, zoals we dat nu zien: enerzijds gevormd door de natuur en anderzijds veranderd door de mens. Ook zie je tijdens de wandeling de bijzondere nalatenschappen uit de prehistorie. De gids vertelt hier van alles over.
De archeologische rondwandeling is goed te combineren met een bezoek aan het museum. 

Kijk in de agenda voor exacte data van de archeologische OERwandelingen in Diever.

Locatie: vertrek en aankomst bij OERmuseum
Adres: Brink 7, Diever
Aanmelden: wandelingen@oermuseum.nl of bel 06 2680 2024

Wandeling met gids op de Havelterberg

Het OERmuseum organiseert regelmatig een OERwandeling op de Havelterberg, een aardkundig monument uit de een na laatste ijstijd. Tijdens de wandeling geeft een ervaren gids uitleg over het ontstaan van het landschap en het leven van de OERbewoners in onze regio. De rondwandeling voert je onder meer over de mooie Havelterberg, langs groepen grafheuvels en prachtige hunebedden. Ook zie je in het gebied diverse sporen van de Tweede Wereldoorlog, zoals bomkraters, hangars en een landingsbaan. Op deze historische plekken ontwikkelen zich bijzondere natuurwaarden. 

Kijk in de agenda voor exacte data van de OERwandelingen bij Havelte.

Locatie: vertrek en aankomst bij informatiecentrum ‘Toegangspoort Holtingerveld’.
Adres: Van Helomaweg 18, Havelte
Aanmelden: wandelingen@oermuseum.nl of bel 06 2680 2024
Parkeren: gratis parkeerterrein

TIP!

Het OERmuseum organiseert ook workshops, wandelingen, fietstochten en lezingen. Check hiervoor de agenda >>

QR-speurtocht in Diever

Ook een leuk gezinsuitje: volg de QR-rondwandeling vanaf het OERmuseum. Heerlijk sjouwen door het dorp en in het prachtige Nationaal Park Drents-Friese Wold speurend naar de mammoetlabels – sommige zijn een uitdaging – wordt zo extra leuk.

Deze wandelspeurtocht is gratis en kun je op elk moment van de dag uitvoeren. Deze wandelroute in Drenthe is uniek, je loopt de route aan de hand van QR codes.

De wandelspeurtocht start bij het OERmuseum en is in twee afstanden af te leggen. De korte route is vier kilometer. Onderweg heb je de mogelijkheid om de langere route van zeven kilometer te volgen.

Het museum is open vanaf het paasweekend t/m de herfstvakantie. Plus de kerst- en voorjaarsvakantie. In de kerstvakantie is het museum gesloten op 25, 26 en 31 december en op 1 januari.