WORKSHOPS

Het OERmuseum organiseert regelmatig workshops waarin je kennis kunt maken met de werkzaamheden en leefomstandigheden in het dagelijkse leven van mensen in de oertijd.

Prehistorisch handwerken

Weven op een gewichtengetouw

in het OERmuseum in Diever

In de workshop ‘Prehistorisch handwerken’ komt het weven op een gewichtengetouwtje (prehistorisch getouwtje) aan de orde. Je gaat een riem/gordel weven van wol, zoals die werd gemaakt in de Bronstijd. De workshop bestaat uit twee dagdelen. De eerste worshop beginnen we met een korte inleiding over weven (wat is weven, hoe werkt een eenvoudig weefraampje) en leggen we uit hoe een gewichtengetouw werkt. Daarna ga je zelf aan de slag en maak je een begin met het weven. In de 2e workshop gaan we verder met het weven.

Locatie: OERmuseum Diever
Kosten: €50 voor twee ochtenden (inclusief materiaal)
Opgave: workshops@oermuseum.nl of 06 2680 2024

TIP!

Het OERmuseum organiseert ook workshops, wandelingen, fietstochten en lezingen. Check hiervoor de agenda >>

Prehistorisch handwerken

Sprangtechniek

in het OERmuseum in Diever

In de workshop ‘Prehistorisch handwerken: sprang-techniek’ ga je onder leiding van een deskundige aan de slag met de sprangtechniek. Naast een uitleg over de sprangtechniek maak je zelf een band volgens deze oeroude techniek.
De prehistorische vlechttechniek ‘sprangen’ kent alleen lengtedraden, waarbij de vingers als werktuig fungeren. Karakteristiek aan deze techniek is dat textiel gemaakt wordt door de werkdraden aan de bovenkant en onderkant vast te maken. Zo ontstaan twee lagen: de voorkant en de achterkant. Door de draden uit de verschillende lagen om elkaar heen te draaien, ontstaat er gevlochten textiel.
De vlechttechniek werd wereldwijd in diverse landen gebruikt: van Egypte tot Scandinavië en van Peru tot Moldavië. Een zeldzaam voorbeeld van prehistorische sprang in Nederland is de band waarmee het Meisje van Yde is gewurgd, te zien in het Drents Museum.

Locatie: OERmuseum Diever
Kosten: €25  (inclusief materiaal)
Opgave: workshops@oermuseum.nl of 06 2680 2024

Workshop

Vuursteenatelier

in het OERmuseum in Diever

In het OERmuseum in Diever ga in het Vuusteenatelier zelf aan de slag met vuursteen. Het vuursteenatelier is zowel voor kinderen als volwassenen. Na een korte introductie gaan volwassenen zelf aan de slag om vuursteen te bewerken tot bruikbaar gereedschap. Kinderen (vanaf 9 jaar) leren hoe ze uit vuursteen een eigen pijlpunt, mes of boortje kunt maken.

Locatie: OERmuseum Diever
Kosten: €5  per persoon
Opgave: workshops@oermuseum.nl of 06 2680 2024

Openingstijden

Het OERmuseum is nu gesloten.
Vanaf vrijdag 7 april 2023 is ons museum ’s middags van 13:30 tot 17:00 uur weer open van dinsdag t/m zondag.