In het OERmuseum begint de Reis door de Tijd bij de laatste ijstijd met een levensechte mammoet en haar jong. Een knipoog naar het verre verleden toen de wolharige mammoet hier in de omgeving leefde, zo blijkt uit gevonden botresten. In 1987 werden mammoetbotten gevonden in een zandafgraving in Nijensleek (10 kilometer ten westen van Diever). Deze mammoetbotten zijn circa 47.000 jaar oud, uit een periode tussen de voorlaatste en laatste ijstijd.
Naast resten van mammoeten werden ook botten van de steppewisent, edelhert, wolharige neushoorn, grottenleeuw en sabeltandtijger gevonden. Deskundigen hebben vastgesteld dat de gevonden botten afkomstig zijn van vijf verschillende mammoeten. Maar 80% van de botten zijn van één mammoet, waaronder een rib van ruim een meter. Deze rib is te bezichtigen in ons archeologisch museum in Diever. Op de rib zijn opvallende kerfsporen te zien die mogelijk aangebracht zijn door de (jagende) mens.
In de tijd van de mammoeten heerste in Nederland een koud en droog klimaat. De wolharige mammoet had zich goed aangepast aan het koude klimaat: kleine oren, een dikke vacht met lange haren, een dikke huid met een onderhuidse vetlaag (soms wel 9 cm dik) en een korte staart. De mammoet had vier kiezen, twee boven en twee beneden. Door het eten van gras en mos met veel zand sleten de kiezen van de mammoet snel. Om goed te kunnen blijven eten, moest de mammoet regelmatig van kiezen wisselen, zes keer in zijn leven. Na de laatste wissel sleten de kiezen tot ze niet goed meer het voedsel konden vermalen en ging de mammoet vaak dood van de honger. In het OERmuseum kun je de kiezen van de mammoet zien en voelen.
Door opwarming van het klimaat trok de mammoet zich steeds verder terug richting Noord-Siberië. Door toedoen van de prehistorische mens, maar vooral ook de afwezigheid van geschikt voedsel door de opwarming, zorgde ervoor dat de mammoet vierduizend jaar geleden uitstierf.
ADRES & CONTACT
Brink 7, 7981 BZ Diever
Algemene informatie:
mail@oermuseum.nl
Zakelijke contacten:
Bart Friso 06-2680 2024
beheer@oermuseum.nl