Activiteiten

Ervaar de OERtijd

Het OERmuseum in Diever past heel goed in een gezellig en leerzaam dagje uit met het gezin. In ons museum in Diever belichten we op een overzichtelijke en heldere manier de OERtijd. Aan de hand van diorama’s, filmpjes en touchscreens ontdekken de kinderen wie de mensen waren die lang geleden in Drenthe woonden, leefden en werkten.

Zuidwest-Drenthe en vooral het gebied rond de Havelterberg is rijk aan archeologische vondsten. De prehistorische geschiedenis is in de regio overal zichtbaar.

Het OERmuseum in Diever onderscheidt zes archeologische parels in Zuidwest-Drenthe.

Activiteiten voor kinderen

Ook voor een dagje uit met kinderen is het OERmuseum een ideale bestemming. In het museum maak je op een speelse manier kennis met de oertijd in Drenthe: verkleed je als rendierjager, bouw een hunebed, doe een opgraving en kijk hoe een prehistorische bronsoven werkt. Of maak een speurtocht door het museum. Vanaf 12 jaar kun je ook mee met de OERwandeling naar de hunebedden. Hier hoor je het verhaal achter het ontstaan van de hunebedden.

OERwandelingen

Wandelen in Drenthe langs hunebedden, grafheuvels, prehistorische boerderijen of sporen van WOII kan met de archeologische wandeltochten van het OERmuseum in Diever. Het oertijdmuseum organiseert op meerdere dagen een OERwandeling bij Havelte en in Diever.

Kijk in de agenda voor aanstaande OERwandelingen.

OERfietstochten

Fietsen in Drenthe langs hunebedden, grafheuvels, prehistorische boerderijen of sporen van WOII kan met de archeologische fietstochten van het OERmuseum in Diever. Het oertijdmuseum organiseert op meerdere dagen een fietsroute langs de flanken van de Havelterberg en Bisschopsberg en rondom Lhee.

Kijk in de agenda voor aanstaande OERfietstochten.

TIP!

Het OERmuseum organiseert ook workshops, wandelingen, fietstochten en lezingen. Check hiervoor de agenda >>

Beleef Het verhaal bij het hunebed

Drenthe staat bekend om haar hunebedden. In onze OERprovincie vind je nog veel hunebedden, ook in Havelte en in Diever. Maar wat is precies het verhaal achter het ontstaan van deze hunebedden? We gaan 5000 jaar terug. Een gids van het OERmuseum neemt je mee naar de tijd van de hunebedbouwers: wie waren deze eerste boeren, hoe was hun leven en cultuur, hun huizen en dieren. Hoe zag vroeger het landschap eruit en wat vertellen de archeologische vondsten als het prachtige aardewerk. Maar vooral: hoe maakten ze een hunebed en waarom? Voor koffie en thee wordt gezorgd. Tip: Neem gerust een klapstoeltje mee. 

Kijk in de agenda voor data van ‘het verhaal bij het hunebed’.

Locatie: Hunebed D52
Adres: Groningerweg, Diever (richting Landhotel Diever)
Aanmelden: wandelingen@oermuseum.nl of bel 06 2680 2024

Workshops

Het OERmuseum in Diever organiseert diverse workshops waarin je al doende kennis kunt maken met de vaardigheden van onze prehistorische voorouders.

Lezingen

Het OERmuseum in Diever organiseert regelmatig lezingen. Deze lezingen gaan veelal over onderwerpen uit de prehistorie.

Voorbeelden van gehouden lezingen zijn: de neanderthalers in Drenthe, isotopenonderzoek in de archeologie, de schat van Dalfsen.

Kijk in de agenda voor nieuwe lezingen.

Nederlands Kampioenschap vuistbijl maken

in het OERmuseum in Diever

NK waarin Nederlandse vuursteenbewerkers laten zien hoe een meer dan 40.000 jaar verloren handwerk weer tot leven komt. Vuursteen is harder dan staal. De deelnemers moeten binnen twee uur een vuistbijl slaan uit vuursteen. Zij doen dat met behulp van gereedschap gelijk aan dat van onze voorouders: de neanderthalers. De jagers/verzamelaars gebruikten de vuistbijlen vermoedelijk voor het slachten en villen van dieren en het omhakken van kleine bomen en afsnijden van takken.

Locatie: OERmuseum Diever
Datum: 28 oktober van 10.00 tot 12.00
Meer info: workshops@oermuseum.nl of 06 2680 202428 

Het museum is open vanaf het paasweekend t/m de herfstvakantie. Plus de kerst- en voorjaarsvakantie. In de kerstvakantie is het museum gesloten op 25, 26 en 31 december en op 1 januari.