Ons museum

Beleef de OERtijd

Beleef de OERtijd in het OERmuseum en maak een Reis door de Tijd, vanaf de laatste ijstijd tot de brons- en ijzertijd. Een bezoek aan het OERmuseum in Diever is al een beleving door de karakteristieke locatie. Het archeologisch museum is gevestigd in het Schultehuus. Het is het enige nagenoeg originele schultehuis van Drenthe. 

In het OERmuseum ga je op ontdekkingsreis door verschillende tijdperken. De reis begint bij de laatste ijstijd met een levensechte mammoet. Een knipoog naar het verre verleden toen de mammoet hier in de omgeving leefde, zo blijkt uit gevonden botresten. In dezelfde tijd leefden ook neanderthalers in Drenthe.

Daarna kom je in de periode van de rendierjagers, met een replica van een rendierjagerstent en kleding van rendierjagers. In de volgende tijdsperiode komen de jagers/verzamelaars aan bod. Ook deze bewoners waren nomaden en zwierven rond om hun voedsel te zoeken. Langzamerhand gingen mensen zich vestigen en ontwikkelden zich tot boeren. Zij bouwden de hunebedden.

De ‘Reis door de Tijd’ eindigt in de bronstijd en de ijzertijd. Met diorama’s, filmpjes en interactieve spelelementen ga je beter begrijpen wie de mensen waren die lang geleden in Drenthe woonden, leefden en werkten.

TIP!

Het OERmuseum organiseert ook workshops, wandelingen, fietstochten en lezingen. Check hiervoor de agenda >>

In de voetsporen van een archeoloog

In de oude kelder is een expositie ingericht over archeologie: wat is archeologie en wat doet een archeoloog. Welke moderne technieken worden gebruikt en hoe moet je archeologische vondsten interpreteren. Veel van de archeologische vondsten in het OERmuseum komen uit de directe omgeving.

Tentoonstelling over kleding

In de achterkamer is een tijdelijke tentoonstelling ‘Kleding in de oertijd’. In deze toonstelling van het OERmuseum leer en zie je alles over de kleding die de mensen in de verschillende periodes maakten en droegen.

Het museum is open vanaf het paasweekend t/m de herfstvakantie. Plus de kerst- en voorjaarsvakantie. In de kerstvakantie is het museum gesloten op 25, 26 en 31 december en op 1 januari.